+386 5 38 19 120 info@vdc-tolmin.si

VDC Tolmin že nekaj let zapored sodeluje na literarnem natečaju Glas ženske, ki ga razpiše Pokrajina Gorica v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica. Tema letošnjega festivala je bila »Socialna omrežja povezujejo ali ločujejo ljudi?« Za pisanje prispevkov so se odločile 4 uporabnice VDC Tolmin. Napisale so naslednje prispevke: Objem prijateljstva, Namišljeno prijateljstvo, Facebook in Živeti v realnosti.

V sredo 8.06.2016 so se tri uporabnice udeležile slavnostne podelitve nagrad 18. literarnega natečaja Glas ženske, ki je potekala v Veliki dvorani palače Attems Petzenstein, Trg de Amicis 2, v Gorici. Ena uporabnica je  prejela posebno priznanje komisije.

 

ŽIVETI V REALNOSTI

 

Facebook nam omogoči, da vidimo kaj delajo drugi ljudje. Dobro je, da lahko s pomočjo facebooka ohranjaš stike s prijatelji in znanci. Drugi ljudje lahko vidijo, kaj ti je všeč, kakšne hobije imaš. Prijatelj je na facebooku dosegljiv skoraj vedno.

Težko pa najdemo čas, da gremo skupaj na kavico s prijateljem. Živimo hitro življenje.

Mislim, da preveč časa preživimo v družbi facebooka kot v družbi pravih prijateljev.  Mislim, da bi se morali ljudje več pogovarjati in družiti v realnosti.

 

Facebook je lahko tudi nevaren. Mislim, da bi morali ljudje bolj paziti, kaj objavljajo in pišejo na facebooku.

Socialna omrežja bi morali ljudje uporabljati po pameti in ne bi smeli pretiravati. Facebook je pomemben za radovedne ljudi. Malo radovednosti je dobro. Preveč radovednosti te lahko “posrka noter”.

 

Nataša

FACEBOOK

 

Danes živimo drugače kot nekoč.  Imamo manj časa, da se posvetimo drug drugemu. Mislim, da posvetimo manj časa drug drugemu v realnem svetu. Preveč časa preživimo za računalnikom, namesto da bi se pogovarjali, kot je bilo po stari navadi. Danes je bolj na »furjo«, kot je bilo nekoč. S sosedom skoraj ne govorimo več, jaz pa spoštujem odnose med ljudmi. Tudi, ko se s sosedom sporečemo mislim da je bolje, da se pogovorimo med seboj. Vesela sem, da si moji prijatelji še vzamejo čas za pogovor z menoj.

Mislim, da postajajo ljudje odvisni od socialnih omrežij. Menim, da se ne znamo več pogovarjati med seboj, se potolažiti ali nasmejati. Vse to počnemo preko facebooka. Ljudje smo si različni. Nekateri potrebujejo facebook, da ohranjajo stike med seboj. Drugi pa tega ne potrebujejo. Jaz potrebujem le prijazne ljudi, ki me znajo nasmejati.

 

Darja

 

NAMIŠLJENO PRIJATELJSTVO

 

Zgodba o prijateljstvu je lahko sladka

ali grenka kot življenje je.

Lepa stvar naj skrije se v srce,

slaba pa v potok se zlije in

v morje se odpelje.

Pesmi si delimo in sanje prenovimo.

V zraku je svoboda in dan sijoč,

na internetu skočimo od prijatelja proč.

Nikdar več ne bo kot je bilo včeraj,

Tujci nam prekrižajo poti.

A s prijatelji nikdar ne zbrišemo sledi.

 

Veronika

OBJEM PRIJATELJA

Sama nimam Facebooka in menim, da ga ne potrebujem. Raje grem s prijatelji na sprehod v naravo. Meni veliko pomeni, da se lahko z nekom pogovarjam, ga poslušam ali se nekomu zaupam. Če mi je hudo ali če sem vesela nekoga objamem. Tega se na Facebooku ne da narediti.

Facebook se mi zdi v redu, ker povezuje ljudi. Všeč mi je, da lahko objaviš, svoje mnenje o določeni stvari. Svoje razmišljanje lahko deliš s širšim krogom ljudi. Facebook in druga socialna omrežja bodo ostala tudi v prihodnje, ker se svet spreminja. Ljudje živimo drugače, kot nekoč. Drugačen je tudi tempo življenja. Poskrbeti moramo, da ne pozabimo drug na drugega.

 

Alenka

Dostopnost