+386 5 38 19 120 info@vdc-tolmin.si

LITERARNI NATEČAJ GLAS ŽENSKE 2015

 

Tudi v letošnjem letu smo sodelovali na literarnem natečaju Glas ženske 2014/2015, ki ga razpisuje  Pokrajina Gorica v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica. Tema letošnjega natečaja je bila »Zakaj ženske še vedno zaostajajo?« Na natečaju je sodelovalo 6 žensk -uporabnic. Preden so začele pisati prispevke, smo se o tej temi veliko pogovarjale in razpravljale. Uporabnice so  pisale in razmišljale o naslednjih temah: Razlike med žensko in moškim, Ženske nekoč in danes, Ženske v službi, Moderna ženska, Težko je biti ženska, Ženska je pomembna.

V ponedeljek, 8. junija 2015, so se uporabnice, v spremstvu vodje VDC Tolmin, udeležile podelitve nagrad 17. literarnega natečaja Glas ženske, ki je potekala v Dvorani pokrajinskega sveta, Korzo Italija 55 v Gorici. Uporabnice so za prispevke prejele posebno priznanje Komisije.

 

RAZLIKE MED ŽENSKO IN MOŠKIM

Družba že od nekdaj postavlja razlike in pogoje kako vzgajati fantke in deklice. Že v starih časih so otroke učili da fantje ne smejo jokati, da morajo biti pogumni in močni, odločni, samozavestni… Deklicam  pa je bilo  dovoljeno jokati, lahko so bolj ranljive in občutljive… Fantki so nagajivi, bolj živahni. Deklice so bolj mirne.

Deklice so v šoli boljše kot fantje. So bolj pridne, poslušne, ubogljive. Fantje imajo slabše ocene, ker  manj poslušajo, ker niso zbrani, niso tako pri miru kot deklice.

Moški dobijo prej službo kot ženske. Ženska je več doma kot moški, ker imajo otroke. Ko je ženska noseča, ne hodi v službo, ker ima porodniški dopust. Ko so otroci bolni, je ženska doma. Zato ima ženska manj možnosti za delo. Službe jim nočejo dati, ker bi bila premalo v službi.

V starih časih je bilo tako, da je ženska bila doma in je kuhala, likala…  Skrbela je za družino in otroke. Moški pa je hodil v službo in prinesel v hišo denar. To je bilo značilno za družino in družbo v starih časih.

V današnjem času ženske hodijo v službo. Ženska je danes zelo zaposlena. V službi je osem ur, ko pride domov iz službe mora skuhati, pospraviti in poskrbeti za otroke in družino. Večina moških, ko pridejo domov iz službe, sedejo za TV. Nimajo nobenih skrbi in uživajo.

Alenka, VDC Tolmin

 

ŽENSKE NEKOČ IN DANES

V starih časih so ženske več veljale kot moški. Deklice so bile bolj strogo vzgojene kot fanti. Narediti so morale vse kar so jim rekli.

V samostanih je bil strog način, niso se smele družiti s prijatelji. Če so vprašale za dovoljenje so jim dovolili le do večerne molitve.

Zdaj je pa vse drugače. Skoraj vsaka ženska se izšola. Ženske delajo, so zaposlene tudi na visokih položajih. Opravljajo različne poklice, so tudi predsednice.  Ženske so tudi inteligentne, ambiciozne, pogumne. Ženska je morala vložiti več truda in dela, da je prišla do vodilnega položaja. Fantje so veljali več kot deklice, bili so manj strogi do njih. Od fantov so tudi več pričakovali. Deklice so učili, da pomagajo drugim. Nekoč so se deklice bale svojih staršev. Če niso naredile tistega, kar so jim naročili, so bile kaznovane. Danes pa starši nimajo več kontrole. Ker se otroci svojih staršev ne bojijo več, delajo kar hočejo, ponočujejo ipd. Obstajajo pa tudi skupine, ki napadajo druge. Zaradi tega so lahko tudi ženske prostitutke in tako lahko izgubijo tudi možnost za boljšo službo in boljše življenje. Mislim, da danes ženske delajo na tem, da bi bile čim bolj uspešne. Moški držijo en vogal hiše, ženske pa kar tri vogale. To pomeni, da moški hodijo v službo, ženske pa morajo skrbeti za družino, hišo in poleg tega hoditi v službo. Zaradi tega imajo službe na nižjem položaju, ker se ne morejo v celoti posvetiti službi in postati uspešne. Le pogumnim ženam to uspe. So tudi operne pevke, igralke, novinarke, napovedovalke, zdravnice, zobozdravnice.

Ženske težje dobijo službo, ko so noseče, ker imajo porodniški dopust. Zdaj pa lahko tudi moški dobijo porodniški dopust in tako pomagajo svoji ženi paziti dojenčke.

Marinka, VDC Tolmin

 

ŽENSKE V SLUŽBI

Ženske so bile včasih več doma, ker so bile na kmetijah in so delale na njivi, na vrtu, skrbele so za živali, veliko družino in otroke. Danes so ženske šolane in več delajo. Lahko so tudi v službah. Ženske so v družbi dobre delavke, ker so pridne v poklicih. Lahko so policistke, prodajalke, učijo v šolah, delajo v pisarnah, ustanovah, uradih, bolnicah, v pekarnah in drugje. Ženske so enakovredne in rade delajo v različnih, tudi pomembnih poklicih v državi. Ženske zahtevajo večje pravice za delo, ker so premalo cenjene v družbi. Borijo se zato, da bi bile enakovredne kot moški. Želim si, da bi ženske opravljale več poklicev kot do zdaj. Včasih so bile ženske manj plačane, ker niso hodile v šolo. Danes pa dobijo pravično plačilo za delo. Ženske so pohvaljene v službi in državi, ker so tako pridne. Da lahko hodijo v službo, morajo skrbeti za svoje zdravje, da bodo prišle do upokojitve. Ženske se za v službo lepo oblečejo, da so urejene, lepe, da jih moški spoštujejo in cenijo.

Mojca, VDC Tolmin

 

MODERNA ŽENSKA

Moderne ženske danes bolj gledajo nase in na  modo. Želijo biti lepe in opazne. Ženske so danes izobražene in hodijo v šolo in se imajo zelo lepo.  Včasih so bile ženske doma in so skrbele za svoje družine.

Nekatere ženske še vedno zaostajajo za moškimi. Še posebej muslimanke, ker imajo taka oblačila.  Nosijo rute na glavi in imajo pokrito celo telo. Nekatere muslimanke pa imajo pokrit tudi obraz. Vidijo se jim samo oči . Taka je njihova vera. Ampak mislim, da so ženske  videti kot da jih moški ne cenijo. Muslimanke so še danes doma in ne hodijo v službo, ampak skrbijo za družine. Zato so manjvredne kot moški.

Ženske v naših državah hodijo v službo, čeprav imajo skrb za družino, hišo. Danes smo bolj vesele in živahne.  Postale smo bolj pogumne, rade se učimo. Stvari se hitro učimo in zato vedno bolj zavzemamo boljše službe in si privoščimo boljšo hrano, lepša oblačila, več ličil. Tako smo lahko bolj urejene.

Ampak v službo ne hodijo vse ženske. Nekatere nimajo poguma, da bi se vpisale v šolo, ker mislijo, da ne znajo, da se bodo osmešile, ker se bojijo šole. Nekatere pa nimajo denarja za izobrazbo. Zato smo pogosto v zaostanku za moškimi. Ampak je danes to vedno boljše, saj ženske postajamo enakovredne moškim.

Silvana, VDC Tolmin

 

TEŽKO JE BITI ŽENSKA

Lepo je biti ženska, ker so pogumne. Ženske so prijazne in vedno nasmejane. Moški imajo pomembne službe in zaslužijo več denarja. Ženske skrbijo za otroke in družino. Zaradi tega nimajo časa za pomembne službe. Imajo več dela kot moški: kuhajo, likajo, pomivajo… Ženske so rade mame. Ampak bi rade šle tudi v službo. Ženske so danes bolj izobražene in delajo v različnih službah: so učiteljice, kuharice, policistke, vojakinje, medicinske sestre.

Deklice so včasih drugače vzgajali kot fante. Učili so jih naj bodo pogumni, močni. Tudi jokati niso smeli. Zato so moški danes bolj pogumni kot ženske. Tudi ženske se trudimo in si vedno več upamo. Ker zmoremo bomo tudi uspele.

Tadeja, VDC Tolmin

ŽENSKA JE POMEMBNA

Ženske se premalo potrudimo, da bi dosegle iste cilje kot moški. Imamo dovolj samozavesti, čeprav imamo družino, opravljamo dela v gospodinjstvu, kmetijstvu.

Ženske opravljamo delo bolj natančno in potrpežljivo, moški pa bolj hitijo in tako delajo napake.

Imamo tudi visoke šole in izobrazbo, a v službi smo manj plačane kot moški.

Ženske bi se morale postavit zase in moškim pokazati, da smo enakopravne, da lahko delamo isto kot oni. Tako bi bili vsi zadovoljni. Vzgoja je kriva, da smo ženske manj pomembne od moških, saj so nas tako učili že od malega. Deklice smo pomagale kuhati, pomivati in pospravljati posodo, sobo, pometati in brisati prah. Že od majhnih nog smo deklice navajene delati gospodinjska dela.

Moški pa so hodili v gozd pripravljat drva, kosili so travo, orali njive, premikali skale, kopali jarke za vodovode, elektriko in telefone. Zato so moški bolj na vodilnih položajih. So  direktorji, električarji, vojaki, vodovodarji, zidarji, cestarji, arhitekti.

Ženske bi morale biti bolj pogumne in se postaviti zase, da bi delale še ostala dela kot jih delajo moški. Tako bi prišle do boljših služb, do večje plače, do boljšega življenja.

Danes se ženske počasi prebijamo v ospredje. Vedno več žensk zavzema vodilne položaje in tudi opravljajo težka moška dela. Zaradi tega mislim, da nismo več v zaostanku za moškimi, ampak jim postajamo vedno bolj enakovredne.

 

Veronika, VDC Tolmin

 

Dostopnost